Логотим Метталум
Проектування, виготовлення, монтаж, запуск, паспортизація
+38 (048) 706 26 73
+38 (097) 743 69 84
metallum_office@ukr.net

Повітропроводи аспіраційних установок. Конструктивні вимоги

Повітропроводи аспіраційних установок. Конструктивні вимоги

Повітряники аспіраційних систем, як правило, виконуються круглого перерізу. Магістральні повітропроводи в основному застосовують такі типи: циліндричний, плавний конічний і з перепадами поперечних перерізів.

Плавний конічний повітропровід зазвичай використовують для аспіраційних систем великої протяжності, коли витрата повітря від окремих машин, включених у систему, становить невелику величину. За цих умов перерізу повітроводу між двома суміжними відгалуженнями мало змінюються, що дозволяє здійснити плавний перехід від однієї ділянки до іншої. Магістраль такого повітроводу є трубопровід, що поступово розширюється.

При відносно більшій кількості повітря, що відсмоктується, від окремих машин і місць знепилення і при нерівномірному розподілі відгалужень по довжині магістралі суміжні перерізи повітроводів різко змінюються: перехід труби в цьому випадку від одного перерізу до іншого зазвичай здійснюється через дифузор або трійник для приєднання відгалуження до магістралі.

У магістральних повітроводах і відгалуженнях до прямих повітроводів приєднуються різні фасонні частини, що змінюють напрямок руху повітряного потоку, що з'єднують два потоки, що змінюють швидкість повітряного потоку і приєднують повітропроводи до машини або обладнання.

Для зміни напряму повітряного потоку є відводи. Відведення зазвичай мають круглий переріз і визначаються такими величинами: діаметром До, центральним кутом відведення α (кут, що лежить між крайніми радіусами, що обмежують відведення) і радіусом закруглення R.

З'єднання двох або трьох повітряних потоків в один проводиться за допомогою подвійних вводів-трійників або потрійних вводів-хрестовин. Подвійні введення бувають симетричні та несиметричні. У несиметричного подвійного введення площину збірного перерізу паралельна площині одного з підводних повітроводів.

Приєднання повітроводів відгалужень до магістральних слід виконувати під кутом 30 - 45 ° тільки збоку або зверху, не допускаючи приєднання знизу. Не можна встановлювати засувки, шибери та дросель клапанів на повітропроводах систем аспірації. Повітропроводи аспірації прокладаються під перекриттям, по стінах та колонах. При цьому слідкують, щоб вони не заважали обслуговуванню обладнання та вільному переміщенню персоналу по цеху. Повітропроводи підвішують до перекриття, балок і ферм на спеціальних підвісках і хомутах, а вздовж стін і колонами вони кріпляться на консолях або кронштейнах. Залежно від місцевих умов, а також від діаметра повітроводу підвіски розміщуються на відстані від 2 до 5м один від одного.

Компонування та розрахунок систем аспірації проводять у такій послідовності:

1. На планах, де нанесено технологічне обладнання, намічають розміщення місцевих відсмоктувачів від машин та обладнання та складають таблицю витрати повітря на всіх позиціях місцевих відсмоктувачів.

2. За технологічною схемою роботи обладнання та за розрізами намічають кількість аспіраційних систем, їх схеми за кількістю обслуговуваного обладнання та точок відсмоктування.

Примітка. Рекомендується об'єднувати в одну систему відсмоктування від обладнання, що розміщується на одному поверсі, і тільки в окремих випадках - на різних поверхах.

3. На планах та розрізах наносять траси повітроводів кожної аспіраційної системи, враховуючи вимоги технології: одночасність роботи обладнання, можливість обслуговування обладнання, можливість перетину з самопливними трубами тощо, вимоги техніки безпеки: проходи між обладнанням та повітроводами, проходи під повітропроводами та т. п., конструктивні особливості будівлі: можливість розміщення отворів у покриттях та перекриттях для проходу повітроводів.

4. Викреслюють схеми повітроводів кожної системи, нумерують розрахункові ділянки, наносять довжини ділянок, витрату повітря по ділянках та після розрахунку проставляють діаметр повітроводів.

5. Виробляють аеродинамічний розрахунок систем із ув'язкою тиску у вузлах відгалуження.

6. Викреслюють повітроводи на планах та розрізах.

7. Вибирають обладнання: циклони, фільтри та вентилятори.

8. Розробляють настановні креслення вентиляційних та очисних пристроїв.

Примітка. Розміщуючи очисні пристрої - циклони, фільтри, - слід враховувати можливість безперервного видалення пилу з цих пристроїв з винесенням його за межі будівлі.