Логотим Метталум
Проектування, виготовлення, монтаж, запуск, паспортизація
+38 (048) 706 26 73
+38 (097) 743 69 84
metallum_office@ukr.net

Компонування аспіраційних установок на борошномельних, круп'яних та комбікормових заводах

Компонування аспіраційних установок на борошномельних, круп'яних та комбікормових заводах

Так як у багатьох видах обладнання зернопереробних підприємств аспірація виконує технологічні функції, а в процесі переробки зерна отримують різні за якістю продукти (а значить і пил), ці обставини в першу чергу враховуються на етапі компонування та розрахунку аспіраційних установок зазначених підприємств.

Борошномельні заводи. У зерноочисних відділеннях борошномельних заводів аспіраційні установки компонують окремо для машин попереднього та фінішного очищення зернових культур. Це дозволяє розділити пил за якістю. Машини, розташовані рядами на поверхах, у яких відбувається відсмоктування повітря в невеликому та однаковому за кількістю об'ємі, приєднують до аспіраційних установок посеред збірників.

До такого обладнання відносять: трієри, бурати, вальцьові верстати розсіви, автоматичні ваги, магнітні колонки, черевики та головки норій. Вивідний пиловий патрубок зі збірки постачають шлюзовим затвором, до якого приєднують самопливний трубопровід.

Аспіраційні установки вибійних відділень компонують з урахуванням режиму ваговибійних апаратів. При аспірації обладнання через самохідні самопливні трубопроводи за відсмоктувачами (по ходу продукту) встановлюють протипідсмоктувальні клапани.

Для аспірації на заводах із пневматичним транспортом максимально використовують повітря пневматики. Машини, сполучені безпосередньо або через самопливні матеріалопроводи та шнеки з приймальними пристроями не включають до спеціальних аспіраційних установок.

Трієри, автоматичні вагові дозатори та електромагнітні сепаратори аспірують тільки через місцеві відсмоктування приєднанням їх до вільних приймальних пристроїв пневмоустановок або центральних аспіраційних систем.

Круп'яні заводи. На круп'яних заводах, де використовується внутрішньоцеховий пневматичний транспорт, машини та транспортні механізми, що сполучаються з приймальними пристроями (прямо або через самопливи та шнеки), до спеціальних аспіраційних установок не включають. Шліфувально-лушпильну машину А1-ЗШН-3 аспірують згідно наступної компонування: лушпилька А1-ЗШН-3 — розвантажувач циклонного типу ЦР (у всіх лушпильних машин свій розвантажувач) — циклон-пиловловлювач 4БЦШ (У21-ББЦ) — пиловий вентилятор (загальний у всіх машин).

Циклони-розвантажувачі типу ЦР потрібно постачати шлюзовими затворами. Машини, змонтовані рядами по поверхах, при невеликих значеннях повітря, що відбирається від кожної машини, необхідно компонувати в аспіраційні установки за допомогою аспіраційних збірників. До таких машин відносять: сортувальні, розсіви, вальцедекові верстати, магнітні колонки, черевики та головки стрічкових норій.

Комбікормові заводи. Складність розрахунку аспіраційних установок технологічного та транспортного обладнання комбікормових заводів полягає в тому, що різні типи сировини, які використовуються у виробництві комбікормів, різко відрізняються один від одного фізико-механічними властивостями. Більшість з них дрібнодисперсні, з високим ступенем розпилюваності, що ускладнює розрахунки аеродинамічних параметрів пилоповітряних потоків в аспіраційній установці.

Аспіраційні установки повинні об'єднувати кілька або всі машини одного технологічного ланцюжка. Число одиниць машин та апаратів, що об'єднуються однією аспіраційною системою, визначають структурою технологічного процесу, але не повинно бути більше 16. Транспортні машини, які не є складовими одиницями технологічного процесу, підключають до однієї системи. Машини нижніх (1, 2, 3) та верхніх (7, 8) поверхів виробничих цехів до однієї установки не приєднують. Для транспортного обладнання підсилосних та надсилосних поверхів необхідно використовувати різні аспіраційні системи.

Молоткові дробарки з продуктивністю 5т/год і більше аспірують окремо від іншого технологічного та транспортного обладнання через бункери під дробарками або від самопливного трубопроводу, яким переміщається розмелена сировина. В останньому випадку за відсмоктуванням за рухом продукту встановлюють протипідсмоктувач. Внутрішньовиробничі бункери для аспірації не поєднують з технологічним і транспортним обладнанням, щоб уникнути пожежонебезпечності.

Силоси аспірують через повітропроводи Ø500...700мм, які повинні бути вище покрівлі надсилосних галерей і надсилосного поверху на 1м. Дозволяється з'єднувати чотири-шість силосів отворами розміром 300 на 500мм у місці під надсилосним перекриттям. У цьому випадку повітропровід від одного силосу цієї групи слід прийняти Ø700 мм. Такий спосіб аспірації можливий для силосів, які розташовані в неопалюваних приміщеннях.

Допускається не аспірувати транспортне обладнання (ланцюгові транспортери та норії) ліній солі. Схеми аспіраційних систем приймають II типу: пиловловлювач до вентилятора.